LEH JADI TENGOK JE???

17 January 2013

Adakah Kita Ini Penganut Islam Yang Lembik, Terlalu Bertolak Ansur Dan Terlalu Baik Hati!

Coretan tahun baru. pelbagai cerita dan pelbagai kerenah gelagat. Apabila orang kata kita lembik tentu kita marah. Silap-silap, orang yang kata itu tak pasal-pasal makan penangan atau penerajang, kalau kita ini jenis yang panas baran atau pemarah. Kalau kita ini jenis yang tak panas baran pun, paling-paling tidak akan merah muka dan berdesing lubang telinga juga kalau ada yang kata kita ini lembik. Lembik itu mungkin bahasa yang agak kasar sedikit berbanding ungkapan yang lebih lembut, ‘terlalu baik sangat’ atau ‘terlalu bertolak ansur’. Terlalu baik sangat itu pun dalam erti kata sebenarnya adalah lembik juga. Terlebih baik atau baik yang melampau-lampau itu pun sebenarnya adalah salah. Terlebih baik itulah yang akan menjadikan kita lembik dan lemah. Apabila dah lembik dan lemah, maka mudahlah kita ditindas dan dipijak-pijak. Ditolak secara beransur-ansur dan dilenyek sesuka hati.

Tapi begitulah hakikatnya apabila bercakap tentang umat Islam di Malaysia yang rata-ratanya Melayu ini. Kita sebenarnya hanya ramai pada bilangannya saja, tapi seperti buih. Banyak, tapi tak ada kualiti. Tak kuat dan tak gagah. Sekali dilambung ombak, buih itu akan pecah berderai dan hancur berkecai. Kita sebenarnya terlalu bertolak ansur sangat, sampai dah jadi terlebih baik, atau dah sampai ke tahap lembik. Tak bermaya. Lemah semangat. Orang melampau-lampau terhadap bangsa kita pun, kita diam. Kita buat tak endah dan tak ambil pusing. Orang dah hampir pijak-pijak kita pun, kita hanya tengok-tengok dan duduk diam juga. Agama kita dihina-hina pun, kita masih diam tersengih-sengih juga.

 
Itulah menunjukkan betapa lemah dan lembiknya kita ini. Sudah banyak sebenarnya berlaku di depan mata kita, di dalam negara kita yang bernama Malaysia ini. Yang agama rasminya adalah Islam dan bahasa kebangsaannya adalah bahasa Melayu (BM), bukan bahasa Malaysia. Bahasa Malaysia tidak tepat. Istilah yang sebenar dan tepat adalah bahasa Melayu. Biarlah PM popularkan 1Malaysia pun, tapi kita janganlah sampai terikut-ikut mengaitkan permasalahan BM dengan 1Malaysia. Kita tak marah PM mempopularkan 1Malaysia tapi 1Malaysia adalah satu hal yang lain dan bahasa Melayu adalah satu perkara yang lain. Kerana terikut-ikut dengan perkataan 1Malaysia yang masyhur, maka kita pun tukar bahasa Melayu jadi bahasa Malaysia; jangan. Bahasa Melayu tetap bahasa Melayu. Sampai bila-bila pun bahasa Melayu akan kekal sebagai bahasa Melayu.

Tentang lemahnya kita memperjuangkan bahasa Melayu kita ini, itu satu hal. Hal yang juga tersangat penting, malah lebih penting ialah agama kita yang berbangsa Melayu – iaitu Islam. ISLAM – ramai, malah majoriti rakyat Malaysia di kad pengenalannya ditulis kalimah ini, perkataan ini. Tapi, ramai juga yang Islamnya hanya di kad pengenalan itu sajalah. Islamnya hanya pada 5 huruf itu sajalah, tapi tuan punya yang memiliki kad pengenalan itu, tak berapa nak Islam pun. Malah ramai juga yang tak Islam langsung pun, perangai, tingkah laku dan keseluruhan hidupnya – dan yang Islam, cuma kad pengenalannya sajalah.

Kerana lembik dan lemahnya kitalah, orang-orang kafir yang senegara dengan kita ini mudah melenyek-lenyek kita. Dilanyak-lanyaknya agama kita dengan sewenang-wenangnya. Perkara ini sudah banyak dan acap kali pun berlaku dalam negara kita ini, tapi kita ini, kerana terlalu baik dan lembik inilah, masih juga tersenyum tersengih macam biasa juga, seperti tak ada apa-apa yang berlaku pada agama dan bangsa kita. Bila orang melampau-lampau terhadap bangsa kita dan pijak-pijak agama kita, kita hanya buat tak tahu saja.

Orang yang begitu banyak membela bangsa Melayu Islam yang lembik, terlampau bertolak ansur dan terlampau baik ini antaranya ialah Prof. Madya Dr. Mohd Ridhuan Tee Abdullah. Ramai yang maklum tentang hal ini. Sekian banyak tulisannya sebelum ini yang mendedahkan perangai jahat bangsanya sendiri yang bukan Islam dan membangkitkan semangat bangsa Melayu Islam agar sedar diri dan bertindak berani. Kalau sebelum ini beliau menjadi kolumnis akhbar Mingguan Malaysia, kini beliau menulis pula setiap minggu (pada hari isnin) dalam akhbar Sinar Harian. Kalau dah jemu membaca akhbar pro kerajaan yang asyik mencari kesalahan pembangkang dan jemu membaca akhbar pembangkang yang asyik nak kata yang kerajaan buat semua tak betul, ada baiknya membaca akhbar Sinar Harian, lebih-lebih lagi tulisan Dr. Ridhuan Tee dalam kolumnya ini.

Beliau nampaknya tidak memihak dan membuat teguran seimbang. Kerajaan dan juga pembangkang, kedua-dua belah pihak ditegur oleh pendakwah dan sarjana Islam terkenal ini. Antara rencana yang berjudul Apabila Penzina Menghina Islam (Rujuk: Sinar Harian, 12 Disember 2011), Dr. Ridhuan menegaskan tentang pentingnya kita umat Islam bersatu tanpa mengira parti dan idealogi, sama-sama berganding bahu mempertahankan agama Islam yang suci ini daripada dihenyak-henyak oleh puak-puak ultra kiasu termasuklah ultra kiasu yang ada dalam Barisan Nasional.

Cara Sebenar Dan Mudah Untuk Buat Duit Percuma Di Internet (RM). 

Dr. Ridhuan membuat teguran terhadap semua pihak termasuklah juga pihak Barisan Nasional sendiri yang ada dalam kerajaan. Kerana puak-puak ini juga ramai dalam Barisan Nasional. Mereka sebenarnya bukan lagi menghina Pas tapi kita kena sedar dan faham bahawa mereka sebenarnya telah menghina Islam, menghina Al-Quran dan menghina hukum Allah. Antara lain tulis Dr. Ridhuan, “Apakah kita boleh menerima kenyataan seperti pelabur-pelabur akan meninggalkan Malaysia manakala negara akan berhadapan dengan ‘binasa diri’ jika hukum hudud dilaksanakan di Malaysia.”
Cara Sebenar Dan Mudah Untuk Buat Duit Percuma Di Internet (USD). 

Tulis beliau lagi dalam perenggan yang lain, “Penzina ini juga berkata, sistem perundangan itu tidak adil kepada semua pihak khususnya ke atas kaum wanita selain mengenakan hukuman-hukuman kejam yang jelas bercanggah dengan konvensyen antarabangsa. Penzina ini juga meramalkan bahawa pasaran saham akan jatuh antara 10 hingga 20 peratus jika hukum hudud digubal dan memberi kesan ke atas kewangan pelabur-pelabur tempatan. Wah! bukan main pandai lagi beliau meramal seperti Nujum Pak Belalang. Kenapa negara China yang mengamal sistem komunis yang nampak lebih zalim tidak dikritik. Adakah pelabur lari daripada negara China? Apa yang saya tahu, semakin ramai yang melabur di negara komunis itu.” Dengan tegas Dr. Ridhuan meneruskan lagi, “Saya amat hairan kenapa kita sengaja memejamkan mata dengan strategi untuk ‘menghapuskan’ identiti Islam dan Melayu ini.”

Sebagai mengakhiri tulisan ini, elok saya petik sebaris ayat Dr. Ridhuan untuk sama-sama kita renungi dan fikirkan bersama, dengan sungguh-sungguh, “Sampai bila-bila pun ultra kiasu yang berada dalam Pakatan dan Barisan tidak akan menerima Islam, kecuali Umno dan Pas bersatu.”

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...