LEH JADI TENGOK JE???

15 August 2011

Minyak Dan Zaitun...

Minyak Zaitun

Di sediaan 2 jenis, satu dalam bentuk minyak (asal) kedua pula dalam bentuk soft gel. Minyak Zaitun untuk kegunaan makan / ubat ialah dari jenis extra virgin olive oil. Ciri istimewa dalam Minyak Zaitun HPA ialah kerana ia dari negara para ambia’ (Syiria).

Minyak berkualiti tinggi sangat diperlukan terutama untuk masalah saraf seperti kebas-kebas di hujung jari. Keistimewaan Minyak Zaitun sangat dirasai kerana ia di sebut Allah berkali-kali dalam Al- Quran. Dos yang mencukup untuk sekali pengambilan ialah 3 sudu besar / 3 kali sehari.

Darah tinggi, ketumbuhan di payu dara dan buasir antara penyakit yang sangat berkesan dengan terapi Minyak Zaitun. Satu lagi Minyak Zaitun sangat baik juga untuk program detox (pembuangan racun dihati) InsyaAllah.

Minyak Zaitun yang dihasilkan dari pohon zaitun merupakan produk asli hasiltani di benua Asia Kecil dan taburannya bermula dari Iran, Syria dan palestin sehingga keseluruhan Mediterranean semenjak 6,000 tahun yang lalu.

Pohon zaitun yang berkat ada disebut dalam Al-Quran, dalam surah An-Nur. Semenjak 1400 tahun yang lalu, Nabi Muhammad SAW telah menasihatkan umat Islam agar menggunakan Minyak Zaitun untuk kesihatan.

Antara kandungan Minyak Zaitun adalah fenol, sterol, pigmen dan squelen yang memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia.
Buah Zaitun di pokok.


Bunga Zaitun sedang mengembang.
Daun Zaitun.
Pokok Zaitun sederhana tua.
Pokok Zaitun tua.

KEGUNAAN DAN KELEBIHAN MINYAK ZAITUN
·         Membantu mengatasi masalah darah tinggi
·         Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
·         Merendahkan tahap kolestrol berbahaya
·         Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis
(pembuluh darah tersumbat dan sempit) 
·         Mengurangkan risiko serangan kanser
·         Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
·         Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
·         Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik           (khasnya bagi kanak-kanak) 
·         Menyihatkan kulit dan rambut
·         Antioksidan - Membekal pelbagai vitamin untuk antipenuaan
·         Membekal vitamin E
·         Kegunaan massage terapitime for salah

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...